Petra Burnik, učenka 9. b, se je pod mentorstvom Alenke Gnezda skupaj s še osmimi otroki iz Slovenije udeležila Mednarodnega festivala o pravicah otrok in državljanstva, ki je potekal od 20. 10. do 26. 10. v Vierzonu in Parizu. Organiziral ga je National Federation Francas, izvajalka v Sloveniji pa je bila ZPMS.

Festival je obeležil 30. obletnico sprejetja Konvencije o otrokovih pravicah, ki med drugim otrokom zagotavlja pravico do udeležbe na področjih, ki jih zadevajo.

Za otroke je bila to neprecenljiva izkušnja. Z različnimi metodami, vodenimi aktivnostmi ter strukturiranimi dialogi so tako med seboj kot tudi z odraslimi iz različnih ustanov razpravljali o pomembnih temah, kot so: Aktivni za mir, Trajnostni razvoj in ekologija, Ohranjanje naravnih virov, Informacije in družbena omrežja, Vsi enaki, Migracije, Bogati in revni ter mnogih drugih. Vse teme so bile vodene v duhu spoštovanja osnovnih človekovih pravic.

Razpravljali so in primerjali različne poglede ter ugotavljali, da je tisto, kar združuje ljudi, pomembnejše od tistega, kar jih ločuje, ter da nas razlike bogatijo. Pomembno je biti aktiven pri promociji spoštovanja kultur in spoštovanja dostojanstva vsakega posameznika.

Na forumu so otroci iz Slovenije predstavili projekt Otroški parlament, ki je unikaten v Evropi in je požel precej zanimanja, saj otrokom daje glas, da so lahko aktivni državljani v za njih pomembnih temah.

Alenka Gnezda