http://sola.amnesty.si/novice/zirijo-najbolj-preprical-we-all-make-the-world-beautiful.html

Nagrada Amnesty International Slovenije za najboljši kratki dokumentarni film na temo strpnosti na 16. Festivalu dokumentarnega filma v Cankarjevem domu.

Leta 2005 je mednarodna žirija Amnesty International Slovenije prvič podelila nagrado za najboljši film na temo človekovih pravic na ljubljanskem filmskem festivalu LIFF. Leta 2008 pa je AIS ocenjevanje filmov z vidika človekovih pravic prenesla na Festival dokumentarnega filma, ki vsako leto v Cankarjevem domu poteka marca.


S podelitvijo nagrad na festivalih organizacija Amnesty International opozarja širšo javnost na človekove pravice. Ustvarjalci filmov z izbiro teh tematik posredno krepijo znanje o človekovih pravicah, strpnost in večje razumevanje za soljudi.

Letos se je od 13.3.-20.3. 2014 v Cankarjevem domu odvijal že 16. Festival dokumentarnega filma.

Amnesty International Slovenije pa je letos prvič svoje dosedanje sodelovanje na festivalu nadgradila z organizacijo filmskega natečaja za mlade iz vse Slovenije na temo strpnosti. Na natečaj so bili poslani tudi vsi kratki filmi, ki so bili na naši šoli v lanskem šolskem letu posneti na to tematiko.

Tričlanska žirija Amnesty International Slovenije, ki so jo sestavljali: vodja učenja človekovih pravic pri AI Slovenije Simona Podobnikar in Tina Plahutnik z OŠ Frana Albrehta iz Kamnika ter režiser Miha Hočevar, so izmed vseh prispelih filmov izbrala kot najboljši film na temo človekovih pravic, film We all make the world beautiful, ki sta ga Alenka Fajfar Gnezda in Bernarda Avsenik lani posneli s skupino učencev OŠ Bičevje (Lis Millaku, Art Millaku, Chenyun Lin, Lina Chen, Belmin Mržljak, Natalija Alitović, Vanesa Zidi, Amina Begić, Medina Begić, Sevim Salifoska, Oman Viktor).


Žirija med zasedanjem – z leve: Tina Plahutnik, Miha Hočevar in Simona Podobnikar.

Svojo odločitev je žirija utemeljila: “Nagrajujemo film, ki je lep dokaz, da tudi s preprostimi sredstvi, z nekaj simpatičnimi izjavami, lahko talentirani posamezniki, ki jim ni vseeno, povejo marsikaj. Simpatično in obenem sporočilno.”

Svečana podelitev priznanj je bila v četrtek, 20. 3. ob 20.00 v Cankarjevem domu, kjer se je kratki film tudi predvajal obiskovalcem zaključnega filma Festivala dokumentarnega filma v Kosovelovi dvorani.

Tina Plahutnik in Miha Hočevar med razglasitvijo zmagovalca. Foto: Tanja Ristič

Posebno omembo žirije si je zaslužil še animirani film učenca OŠ Bičevje Grege Matjana z naslovom Ne diskriminirajmo. Žirija ga je na spletni strani Amnesty International Slovenije izpostavila kot primer dobrega filma.

Podelitev priznanj ustvarjalkam in ustvarjalcem nagrajenega filma. Foto: Tanja Ristič

Vse dni trajanja Festivala dokumentarnega filma so se tekom celega dneva ob stojnici Amnesty International Slovenije pred Kosovelovo dvorano na platnu predvajali še vsi ostali filmi, ki so jih šole poslale na natečaj in so si jih obiskovalci festivala lahko ogledali.

Učenke in učenci OŠ Bičevje, ki so se udeležili zaključne prireditve Festivala dokumentarnega filma. Foto: Tanja Ristič

Hkrati so bile na informacijski točki pred Kosovelovo dvorano na voljo tudi informacije o kampanji S. O. S. Evropa, v kateri se prizadeva za pravice migrantov, beguncev in iskalcev azila na poti v Evropo in v Evropi.In čeprav Evropa včasih ni najboljša gostiteljica, pa smo gostoljubni lahko njeni državljani, zato so obiskovalke in obiskovalci festivala imeli možnost napisati svoje sporočilo dobrodošlice beguncem in migrantom.

Poleg priznanja so nagrajenci dobili tudi slastno čokolado! Foto: Tanja Ristič