KDO JE MOJ VZORNIK IN ZAKAJ?

 

To vprašanje smo naslovili na učence 4. a razreda po gledanju večkrat nagrajenega dokumentarnega filma, ki sta ga z učenci posneli Alenka Fajfar in Bernarda Avsenik. Kaj pomeni, če je nekdo vzornik? Katere lastnosti odlikujejo vzornika? Ali imaš v družini oz. svoji okolici osebo, ki je tvoj vzornik?

Osredotočili smo se na to, da učenci svojega vzornika dejansko poznajo, da je bodisi iz njihove družine, okolice ali njihov prijatelj. Učna izkušnja je tako bolj povezana z resničnim življenjem.  Vsak izmed učencev je po pogovoru najprej opisal svojega vzornika, njegove lastnosti in njegovo delo. Nato je vsak izdelal majhno lutko svojega vzornika (10-15 cm) – osnovna struktura je bila izdelana iz žice, zapolnjena s časopisom za oblikovanje telesnih oblik, površina pa kaširana z lepilom. Učenci so lutke pobarvali z akrilnimi barvami in jim dodali zapise.

Lutke smo razstavili v šolski avli, fotografije izdelkov pa poslali v Mehiko, od koder nam bodo poslali fotografije izdelkov njihovih učencev.

Pogovor in gledanje filma (A small step for a Man, a Giant Smile for Mankind) z učenci sta vodili Bernarda Avsenik in neža Zazvonil, lutke je z učenci izdelovala Helena Angelski, projekt pa je koordinirala Alenka Fajfar Gnezda.